Meeleefdagen Abdij Affligem
Tegenwoordig is succes bij anderen nogal eens gebaseerd op rake oneliners. Hoe korter hoe beter, zonder nuance, en liefst met een provocerend tintje als kers op de taart. En dan allemaal uitbundig lachen, al gaat het om de meest flauwe kleuterhumor. Wie niet meelacht, is een irritante spelbreker en wordt met de nodige minachting weggezet als overdreven serieus en oersaai. En vooral niet te veel nadenken alsjeblieft!

Maar wat als je aan dat soort oppervlakkigheid niet genoeg hebt? Als je oprecht op zoek wil gaan naar een diepere dimensie in je leven, voorbij de waan van de dag? Ook dan vind je tal van antwoorden. Er zijn fraaie handleidingen geschreven over “hoe gelukkig worden in 10 stappen”, of over  “hoe meer uit je leven halen”. Het internet bulkt van de lessen in geluk. Alsof geluk zomaar afdwingbaar is als je maar netjes de gebruiksaanwijzing doorneemt.

Er is ook een andere weg. Een weg die eeuwenlang beproefd is, zijn deugdelijkheid heeft bewezen, en ook vandaag nog bewijst. Een moeilijke maar eerlijke weg. Een weg waar men niet langer voor zichzelf of voor de ander op de vlucht is. Een weg waarop inzichten langzaam kunnen rijpen, en waarop slechts nu en dan, vaak onverwachts, een nieuwe dimensie in al haar gratuite generositeit eventjes doorbreekt.

Dit is de weg die wij als gemeenschap van monniken in Affligem bewandelen, met Christus als ons kompas. En we willen je graag uitnodigen om voor een korte periode die weg samen met ons te gaan. Om zo kennis te maken met onze manier van leven, om je de kans te geven die weg te ontdekken en er je verdere leven door te laten bevruchten.

Iets voor jou? Ben je op zoek naar verdieping en daarbij bereid om je, tijdens je verblijf bij ons, open te stellen voor onze Benedictijnse spiritualiteit en voor Christus als  leidsman van ons leven? Ben je bereid om je in te schakelen in het leven van onze gemeenschap, om echt met ons mee te leven, zowel tijdens de officies en de eucharistie als tijdens de dagelijkse bezigheden? Weet dat je van harte welkom bent, en dat wij op onze beurt ons graag zullen laten verrijken door jouw persoonlijke talenten. Zoek je verdieping in de boeken, dan kan je terecht in onze rijke bibliotheek. Ben je eerder op zoek naar diepgaande menselijke contacten, dan vind je dat zeker terug in ons gastenverblijf en ons liturgisch centrum.

We stellen onze abdijgemeenschap open voor ge├»nteresseerden die voor enkele dagen ons leven willen delen.

Wat zal je verblijf bij ons je brengen? Verwacht je aan een rustig en geordend leven, aan regelmaat en stilte, aan een soberheid waar ‘genoeg’ beter is dan ‘te veel’. Je zal de kans krijgen om even stil te vallen en de dagelijkse dingen in een ander perspectief te zien. Maar bovenal zal je jezelf ontmoeten. Het duurt geen week of je wordt bij ons in de abdij frontaal met jezelf geconfronteerd. Een monniken cel heeft geen vluchtwegen: je botst sowieso op jezelf. Authenticiteit heet dat dan: vandaag een uiterst zeldzaam goed dat veel kostbaarder is dan goud. Maar ook een aartsmoeilijke opdracht: als alle oppervlakkige geroep verstomt en ook alle achtergrondlawaai wegvalt, jezelf in de stilte van onze abdij in de ogen kijken, en de woestijn binnentrekken op zoek naar God. Laat je niets wijsmaken door de oneerlijke lokroep van gemakkelijke geluksformules of de schreeuwerige opdringerigheid van goedkope populariteit. Waar het echt op aankomt in je leven, welke richting en invulling je zelf aan je leven wil geven, dat ontdek je alleen in de moeilijke en eerlijke confrontatie met jezelf. Van harte welkom!

Reservaties gebeuren best via een telefonisch contact met Dom Lukas (0477 78 89 80). En je kan natuurlijk ook gewoon langskomen voor een persoonlijk gesprek met hem.

Reacties

Populaire posts van deze blog

In memoriam Mgr. Fulgentius Le Roy OSB

Kaas- en wijnavond t.v.v. Jeugdheem Sint-Benedictus: 11 november vanaf 16 u.

Het Bisschoppenhuis, een beknopte geschiedenis